×

<strong>Vem är egentligen Emil Forsberg?</strong>

foot ball

Vem är egentligen Emil Forsberg?

Emil Forsberg är en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare som många känner igen från de senare landslagsmatcherna. Emil har under sin karriär varit med och representerat Sverige i både världsmästerskap och europamästerskap. Han är också en välbetald spelare i sitt nuvarande klubblag RB Leipzig. 

Utöver en framgångsrik karriär har han dessutom hunnit med att bilda familj. Han uppfattas nog lite som en hemmakär person – eftersom han och frun har en lyxvilla i staden de båda växte upp i. Många undrar vad Emil Forsberg tjänar och hur hans privatliv ser ut. Här kommer svaren på dessa funderingar. 

Smeknamnet Norrlands guld

Emil kommer från Sundsvall i Norrland där han föddes den 23 oktober år 1991. Det var också i Sundsvall som han började sin fotbollskarriär redan som junior. Intressant nog kommer han från en släkt med framgångsrika fotbollsspelare. 

Både Emils pappa Leif Forsberg och hans farfar Lennart Forsberg spelade nämligen också i Sundsvallslaget. Pappa Leif gjorde stor succé i Sundsvall med 400 spelade matcher och nästan hälften så många gjorda mål. Gemensamt för alla tre är att de debuterade som 17-åringar. Emil har dessutom ärvt smeknamnet ”Mini-Foppa”.  Ett annat smeknamn han tilldelats är Norrlands guld. 

Den enastående karriären

Efter tre år som senior i Sundsvallsklubben bytte Emil till Malmö FF men där blev han inte särskilt långvarig. År 2015 bytte han igen, den här gången till det tyska laget RB Leipzig. I klubben spelar han offensiv mittfältare. Han har förlängt kontraktet med den tyska klubben flera gånger och planerar att vara kvar fram till sommaren 2025. 

Enligt årets siffror tjänar Emil Forsberg mest i RB Leipzig med en årslön på över 63 miljoner kronor. RB Leipzig spelar i Tysklands högsta fotbollsdivision – så kallad Bundesliga. I hela ligan är Emil den fjärde bäst betalda. Den som toppar listan är storstjärnan Robert Lewandowski som spelar i Bayern München. Tycker ni att Emils lön är vansinnigt bra är det ingenting jämfört med de 250 miljoner kronor som Robert årligen håvar in.

Emil debuterade i landslaget år 2014 under en vänskapsmatch mot Moldavien. Men vi tittare minns honom nog som bäst från insatsen under EM 2020. Fram till åttondelsfinal var Forsberg etta i hela EM:s skytteliga med sina fyra gjorda mål. Tyvärr tog sig inte Sverige vidare från åttondelsfinalen mot Ukraina. Men nog försökte Forsberg – som tryckte in Sveriges enda mål i matchen – och det var säkert många som hade vilja se honom fortsätta briljera under mästerskapet.

Emil Forsberg blev under år 2021 utsedd till Sveriges bästa fotbollsspelare och prisades med Guldbollen. 

Förälskelsen som övergick till evig kärlek 

Redan som barn träffade Emil den ett år yngre Shanga Hussain. De gick i samma skola i Sundsvall och även hon spelade fotboll. De inledde konversationer via internet och redan i unga tonåren blev hon hans flickvän. Förhållandet har stått sig starkt i alla år och nu har de varit tillsammans i hela sjutton år. Trots den långa förbindelsen väntade de till år 2016 med att gifta sig. Shanga har tagit Emils efternamn och heter numera Forsberg. 

Paret har inte direkt stressat med att bilda familj – de har verkligen tagit tiden att njuta av varandras sällskap. De skaffade en Golden Retriever vid namn Roffe innan de bestämde sig för att skaffa barn. Sommaren 2018 föddes deras dotter Florence. Ingen vet om de har några mer bebisplaner.

Emil tillhör ju en klubb hemmahörande i Tyskland och spenderar därmed mycket tid där. Trots det verkar paret vara hemmakära. De har en lyxvilla på Alnö strax utanför hemorten Sundsvall. Lyxvilla är ingen överdrift eftersom den är värderad till omkring 40 miljoner svenska kronor.

Emil verkar inte ens vilja skiljas från familjen ute på fotbollsplanen. Han har berättat att han har hela familjen – frun, dottern och Roffe – på benskydden när han spelar sina matcher. Han har sagt att det ger honom tur. 

Under olika intervjuer har Emil hyllat frun Shanga. Han har sagt att hon är ett stort stöd för honom. Hon kan mycket om fotboll och vågar säga vad hon tycker och tänker – vilket han uppskattar. Han har ibland blivit irriterad på journalisternas frågor om vem som sköter hushållssysslorna i parets förhållande. Emil har på dessa frågor svarat att i dagens samhälle delar partners 50/50 på sysslorna. 

Sveriges bästa fotbollsspelare

Emil Forsberg har som nämnts blivit vald till Sveriges bästa fotbollsspelare. Det är det många som håller med om att han är. Det intressanta är att han ”bara” är den tredje bäst betalda svensken. Både Zlatan Ibrahimovic och Victor Nilsson Lindelöf passerar honom med flera miljoner per år. 

Förutom fotbollen är det många som intresserar sig för just Emil Forsberg. Han ser bra ut, klär sig ofta i snygga Gucci-kläder och verkar dessutom vara ett riktigt kap. I alla fall om man hade haft turen att vara den som han träffade och förälskade sig i vid 14 års ålder. 

Låt oss hoppas att karriären fortsätter och att Emil får möjlighet att briljera i det svenska landslaget i många mästerskap framöver.