×

Trädgården Stockholm, en benämning som kan syfta på mycket

GARDEN1

Trädgården Stockholm, en benämning som kan syfta på mycket

Säger du Trädgården Stockholm till ett gäng stockholmare, så är sannolikheten hög att de kan få vitt skilda associationer. Det kan nämligen vid en närmare granskning röra sig om så vitt skilda saker som trädgårdar öppna för allmänheten, såväl som en nattklubb. Därutöver kan det naturligtvis syfta på vackra trädgårdar i Stockholm som tillhör privatpersoner. 

Snabba knyck om “Trädgården” i Stockholm:

Vad?Botaniska trädgårdar, anlagda parker samt en nattklubb
Var?Gemensamt för alla är att de ligger i Stockholm
När?Klubben på kvällen och natten, övriga med fördel dagtid
Varför?Om du gillar vackra rabatter och blommor, eller musik

Trädgården, Hammarby Slussväg 2, 118 60 Stockholm

Om du med Trädgården Stockholm, avser ovan angivna address, så hör du med största säkerhet till dem som associerar Trädgården med en nattklubb. På denna adress huserar nämligen en hust en nattklubb som dessutom är väldigt populär. Trädgården är bland annat känd för att anordna liveframträdanden.

Om du är sugen på att besöka just denna trädgård i Stockholm tar du med fördel den gröna tunnelbanelinjen och kliver av vid Skanstull. Från Skanstulls tunnelbanestation är det sedan en kort promenad innan du når fram till nattklubben Trädgården. Trädgården lägger stor vikt vid ett tryggt och inkluderande nattliv. Man accepterar alla människor, men inte alla beteenden. Så nästa gång du besöker landets stolta huvudstad och känner för en helnatt på stan, kolla in vad en av Stockholms bästa trädgårdar har att erbjuda i form av musik, kultur, dans och fest. Besöker du Trädgården Stockholm är det åldersgräns på liveframträdanden, annars inte.

Botaniska trädgården, Stockholm

Här talar vi givetvis om en helt anna typ av trädgård. Det här avser en riktig botanisk trädgård i Stockholm. Stockholms botaniska trädgård, eller Bergianska trädgården som den heter korrekt, ligger på följande exakta adress, för att undgå alla förväxlingar: Bergianska trädgården, Gustafsborgsvägen 4, 114 18 Stockholm. Gustafsborgsvägen ligger därmed på Norra Djurgården, och det är alltså hit du beger dig om du önskar besöka en botanisk trädgård när du är i Stockholm.

Bergianska trädgården kan du besöka när som helst, men förmodligen ger det störst utbyte under dygnets ljusa timmar. (Såvida du inte är ute efter en plats för lite undanskymt hångel.) Här finner du två växthus som innehåller en rik variation av växter och blommor. Bergianska trädgården beskrivs faktiskt som ett museum för levande växter. Du hittar växter från hela världen, till exempel från medelhavsområdet och från tropikerna. Allt utom växthusen är öppet året runt, dygnet runt.

Rosendals trädgård, Stockholm, ett välkänt sommarnöje

En annan plats som många Stockholmare förknippar med ordet “Trädgården” är Rosendals trädgård belägen på Djurgården. Den exakta adressen är Rosendals trädgård, Rosendalsvägen 38, 115 21 Stockholm. Vi är som sagt noga med adresserna då ordet Trädgården lätt leder till förvecklingar.

Rosendals trädgård besöker du både för att lära dig mer om plantor och växter, såväl som för att fika på deras välkända café. Sommartid sitter du ute i en sagolikt vacker miljö, och Rosendals trädgård har därför blivit ett kärt sommarnöje för många Stockholmare. Även vintertid står dörren öppen med speciella aktiviteter runt både jul och nyår. På Rosendals trädgård kan du gå trädgårdskurs, men du kan även botanisera i deras plantbod eller köpa något gott och nyttigt med hem från Gårdsbutiken. Rosendals trädgård i Stockholm, har olika öppettider beroende på vilken del av året du väljer att besöka den. Veckodagen kan också spela roll.

Vackra trädgårdar i Stockholm

Utöver ovan nämnda, finns det naturligtvis ett antal trädgårdar i Stockholm. Många som bor i områdena Bromma, Nockeby och Enskede har hus med egna trädgårdar. Naturligtvis är många av dessa trädgårdar också vackra. Men här gäller inte samma generösa öppettider som på Bergianska trädgården på Gustafsborgsvägen, i Stockholm. Kanske finns inga öppettider alls, eller så är de högst privata. 

Skulle du verkligen vilja besöka en av dessa privata trädgårdar i Stockholm, gör du oavsett bäst i att fråga och be om tillstånd först, så vida du inte fått en inbjudan. Har du turen att bli inbjuden, ja då väntar kanske en kräftskiva eller ett surströmmingskalas i en prunkande trädgård i Bromma villastad eller kanske i Gamla Enskede, nära Enskededalen.

Oavsett vad, när du besöker Stockholm med Trädgården som slutdestination, kontrollera först vilken trädgård det är som avses.

De bästa trädgårdarna i Stockholm

  • Bergianska trädgården, Stockholms botaniska trädgård
  • Trädgården på Hammarby Slussväg för musik och dans
  • Rosendals trädgård, en vacker sommardag
  • Någons privata trädgård, en ljuv sommarkväll