×

Anders Nunstedt vågade leva sitt liv fullt ut

Music

Anders Nunstedt vågade leva sitt liv fullt ut

Alla som var tonåringar under 1990-talet vet att musikjournalisterna var gudar och musiktidningarna Bibeln. Anders Nunstedt var barn av den eran och lyckades skapa en av de coolaste plattformarna för dåtidens generation: Expressens fredagsbilaga. Tragiskt nog gick han bort alldeles för tidigt – dock lever hans avtryck inom musikjournalistiken vidare.

Snabbfakta om Anders Nunstedt:

Vem?Anders Nunstedt
Var jobbade Anders?På Expressen
Hur gammal blev Anders?51 år
Var dog Anders?På Ersta hospice

Anders Nunstedt – en legend inom svensk musikjournalistik

Anders Nunstedt kom ifrån Skövde och utbildade sig tidigt till journalist. Han arbetade som sportreporter på Skövde nyheter och Värnpliktsnytt innan han började på Expressens nöjesredaktion 1992. Där träffade han Linda Skugge och Carina Nunstedt, som senare skulle bli hans fru, och tillsammans startade de bilagan Expressen Fredag. Detta coola gäng parodierades i en klassisk Nile City-sketch där frasen “Otroligt på!” myntades.

Under sin tid på Expressen fick han smeknamnet “Pappa Pop”. Han hade en förmåga att inte fnysa åt den kommersiella musiken som många journalister under 90-talet gjorde. Han lyssnade brett och dömde inte ut genrer eller grupper för att de inte var “kreddiga” eller tillhörde dåtidens hippa indiepop-genre. Senare skrev han lika gärna om Avicii eller Beyoncé som om mer obskyra artister, likaså hyllade han Bianca Ingrosso i “Talang”. 

Andra jobb som Anders hade under sin karriär:

  • Chef för sportmagasin
  • Utrikeskorrespondent
  • Redaktör på tidningen Café

Anders Nunstedt – biografi och familjeliv

Anders växte upp med en mamma som var lärare och en pappa som var präst. Anders var gift med journalisten tillika kollegan Carina Nunstedt, som bland annat blivit känd för att ha startat upp tidningarna Mama och Family Living. Tillsammans fick de sönerna Oscar och Wilmer, som Anders invigde i båda sina stora intressen: musik och sport. 

Efter Anders död har Carina skrivit en bok om hur katterna, som Anders mot slutet av sitt liv insisterade på att familjen skulle skaffa, hjälpte de efterlevande genom sorgen.

Anders hade också en syster och en bror, Katarina och Per, varav den senare är sportchef på Nent.

Anders Nunstedt och bevakningen av melodifestivalen

I egenskap av Expressens musikredaktör så bevakade Anders Melodifestivalen, samt även Eurovision Song Contest, sedan 2001. Hans recensioner och betyg vägde tungt och han tog bevakningen på lika stort allvar som om det skulle varit vilka andra konserter som helst. Detta trots att genren inte var den som låg honom varmast om hjärtat (Han lyssnade brett, men en av hans favoritlåtar var “Bigger than us” med White Lies för att ge ett exempel). Han satte sin vana trogen betyget 1–5 getingar på de olika tävlande bidragen. Ibland hyllade han artister, som Eric Saade, ibland dömde han ut bidrag som kalkoner, som Edward Bloms låt 2018. 

Eurovision 2019 blev den sista festivalen som bevakades av Anders, där han förutspådde att John Lundvik garanterat skulle ta sig till final, vilket också skedde.

Några artister som fått fem getingar i betyg av Anders:

  • Bruce Springsteen (fick till och med sex getingar)
  • Kent
  • Gyllene tider
  • Prince
  • Håkan Hellström
  • Seinabo Sey
  • Robbie Williams

Anders Nunstedt och kampen mot dödlig sjukdom

Anders fick 2018 beskedet att han var sjuk i cancer, bland annat opererade han då bort cancertumörer från buken och genomgick cellgiftsbehandling. Hans mål var alltid att bli frisk och komma tillbaka på banan igen. Men så skulle det nu tyvärr inte bli, för cancern återvände och hur tappert han än kämpade var det ett krig han inte kunde vinna.

Anders Nunstedt avled i närvaro av de närmaste på Ersta hospice den 16 juni 2021. Han jobbade in i det sista. Efter dödsbeskedet strömmade hyllningsorden in från när och fjärran. De betonade hur älskad han varit, hur begåvad journalistik han bidragit med och hur oändligt saknad han skulle bli.