×

Marie Ledin – musik, böcker och karriär

publisher1

Marie Ledin – musik, böcker och karriär

Marie Ledin föddes som första barnet till skivbolagsdirektören Stikkan Anderson och hans fru Gudrun Rystedt. Hon har gjort sig ett namn inom skivbolagsindustrin efter att redan som ung hängt med sin pappa bland musiker och artister. Under sin karriär har hon hunnit starta både skivbolag och bokförlag.

Snabbfakta om Marie Ledin

Vem?Marie Ledin är en svensk affärskvinna som sitter i flera styrelser inom både musiken, välgörenhet och publicering.
Ålder?Marie är född 1957.
Familj?Henne make är artisten Tomas Ledin. De har två barn tillsammans.
Var?Marie bor tillsammans med Tomas Ledin på Östermalm i Stockholm.

Marie Ledin – mamma, hustru och entreprenör

Marie Ledin, tidigare Anderson, gifte sig med sin älskade Tomas Ledin 1983 och tillsammans har de två söner, Theo och John. Maries pappa sägs ha varit något skeptiskt till att en ivrig popmusiker uppvaktade hans dotter, men vanns så småningom över och Tomas fick en bra relation med sin svärfar. I snart 40 år har paret stått bredvid varandra i motgång och i framgång, skapat sig starka namn inom musikbranschen och investerat i verksamheter som tillsammans byggt något av en förmögenhet, förutom rent ekonomiskt, i erfarenheter och kontakter.

Marie Ledin har ägnat stora delar av sin karriär som innovativ entreprenör. Företag hon har grundat är:

  • The Record Station
  • Anderson Records 
  • Anderson Pocket

Ja, år 2005 tog hon ett kliv ner från skivbolagen och grundade sitt bokförlag, i ett samarbete med andra författare. Här låg fokus på att ge ut tidigare utgivna böcker i pocketformat. Hennes egen självbiografiska bok, Min pappa hette Stikkan, som skrevs med hjälp av journalisten Petter Karlsson, gavs också ut genom förlaget 2008.

Marie Ledin – Polar Music Prize och hedersdoktor

1997 gick Stikkan Anderson bort i hjärtinfarkt och efterlämnade ett stort musikarv. Efter sin pappas bortgång tog Marie Ledin en mer aktiv roll i styrelsen för Polar Music Prize, eller Polarpriset som det också kallas, men tog inte över positionen som VD förrän 2008. Polarpriset stiftades med hjälp av en donation från Stikkan Anderson och är ett prestigefyllt, internationellt musikpris som hyllar alla genrer inom musiken. Bland vinnarna finns bland andra sångaren och låtskrivaren Paul McCartney (som dock aldrig behagade dyka upp till prisutdelningen), heavy metal-gruppen Metallica och år 2022 var en av pristagarna rocksångaren Iggy Pop.

Lärare och elever vid Karlstads universitets skolor har också kunnat dra nytta av Marie Ledins hängivenhet till musiken och dess utbildning. År 2020 blev hon till och med utsedd till hedersdoktor vid fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap. Hon har under många år arbetat för att stärka samarbetet mellan skolan och musikbranschen både i Sverige och på internationellt plan.

Marie Ledin – inte direkt i rampljuset

Man ser inte så mycket om Marie Ledin i nyhetsflödet nu för tiden. Oftast nämns hon i samband med Tomas Ledin, när han pratar om sin karriär eller kärlek till henne. Han har bland annat berättat om hur hon stod fast vid honom när han var sjuk i depression under en period på 80-talet och hur bra de passar ihop som par. 

Annars har Marie Ledin för det mesta hållit sig mer i skymundan än både sin pappa och sin make och verkar ha fokuserat mer på att bygga sig ett namn, jobba med det hon brinner för. Nu är hon också tillsammans med sina bröder delägare i Stikkan Anderson Bolagen AB, vilket äger bland annat rättigheterna till Stikkan Andersons alla svenska låtar.

Paret Ledin har inte bara barn

Förutom sin karriär och sin make, har Marie Ledin även fått titulera sig som farmor. Hennes och Tomas barn har nu växt upp och lever sina egna liv i samboskap och äktenskap, med sina egna karriärer. Två barnbarn kom tätt ihop, då både Theo och John fick sina barn med bara någon månads mellanrum. Man kan tänka sig att det är fullt upp när familjerna ses i våningen på Östermalm.