spot_img
HomeBloggTarte Tatin – fransk efterrätt med spännande historia

Tarte Tatin – fransk efterrätt med spännande historia

Tarte Tatin är en slags upp och nedvänd äppelpaj, bakad av härligt sötsyrliga äpplen, slät karamell och krispig smördeg eller mördeg. Tarte Tatin är en klassisk fransk efterrätt med en mytomspunnen historia som tog sin början på ett hotell utanför Paris i slutet av 1800-talet.

Snabbfakta om Tarte Tatin

Vad?Klassisk fransk efterrätt
Av?Äpplen, karamell och smördeg
Från?Lamotte-Beuvron i Frankrike
Tillagningstid30-50 minuter

Vad är Tarte Tatin?

Tarte Tatin är en fransk variant av äppelpaj. Tarte Tatin bakas upp och nedvänd. Man lägger alltså den klassiska smördegsbotten som ett tak över fyllningen som normalt består av äpplen. Man kan även baka Tarte Tatin med päron, kvitten, persika, ananas eller blåbär. Det går också att göra en matigare variant med tomat och lök. Tarte Tatin tillagas i en ugnssäker panna eller liknande.

Tarte Tatin bakades ursprungligen med de franska äppelsorterna Reine des Reinete eller Calville. Men det går också att använda andra fasta, sötsyrliga äppelsorter som är lättare att hitta i en vanlig svensk matbutik, till exempel Golden Delicious, Granny Smith, Fuji eller Gala. Vill man göra en vegansk Tarte Tatin byter man ut smöret mot veganskt smör, alternativt rapsolja och vatten och serverar med veganska alternativ till glass eller grädde.

Tarte Tatins historia

Tarte Tatin är en efterrätt med ursprung i Frankrike. Tarte Tatin ska, enligt sägnen ha kommit till av misstag. Stéphanie (Fanny) Tatin som drev Hôtel Tatin tillsammans med sin syster Caroline, i Lamotte-Beuvron 17 mil söder om Paris skulle baka en äppelpaj. Men Stéphanie var tankspridd och råkade glömma bort äpplena som tillagades i en panna med socker och smör. När Stéphanie Tatin kände hur det började lukta bränt, insåg hon sitt misstag.

Stéphanie gjorde ett försök att rädda kakan genom att slänga pajdegen som egentligen skulle ha legat i botten, över hela blandningen och fortsatte tillagningen i ugnen. När hon tog ut kakan vände hon den uppochned så att fyllningen hamnade överst och serverade den till sina gäster. Kakan blev så pass uppskattad att den fick bli en egen efterrätt namngiven efter sin skapare, Stéphanie Tatin.

Tarte Tatin med Jamie Oliver

Tarte Tatin bakas vanligtvis med ett fåtal ingredienser som de flesta har hemma. I svenska recept brukar man använda vetemjöl, socker, smör, ägg och, huvudnumret: äpplen. Den brittiska kocken Jamie Oliver använder färdigköpt smördeg i sitt recept som följer:

 • 500 g färdig smördeg
 • 5 äpplen
 • 100 g farinsocker
 • 100 ml Calvados
 • 1 vaniljstång
 • 50 g tärnat smör
 • vetemjöl

Tillagning på Jamie Olivers vis

 1. Värm ugnen till 190˚C. Pudra sedan vetemjöl över bakbord och kavel innan du rullar ut degen och kavlar till 0,5 cm tjocklek. Pajskalet ska bli stort nog att täcka formen plus 5 cm extra runt kanterna.
 2. Skala äpplena, kärna ur och skär i halvor.
 3. Värm upp en ugnssäker stekpanna och häll i socker, Calvados och vaniljstångens innehåll. Värm tills sockret har löst sig och smeten börjar karamelliseras.
 4. När karamellen fått en kastanjebrun färg är det dags att tillsätta äppelhalvorna. Tillaga i ungefär 5 minuter tills äpplena börjar mjukna.
 5. Tillsätt smöret och täck alltihop med pajdegen. Tryck ned kanterna i karamellen med en slev så att du inte bränner dig.
 6. Sätt in hela stekpannan i ugnen i 25-30 minuter tills pajskalet har fått en gyllenbrun färg och karamellen bubblar upp längs kanterna.
 7. När pannan är ute ur ugnen är det dags att vända alltihop. Använd en tallrik som är större än stekpannan för att undvika att få het karamellsås på händerna. Placera tallriken över stekpannan och vänd alltihop i en snabb rörelse. Låt svalna och servera med crème fraiche, vispgrädde eller vaniljglass.

Missa inte