×

Varför är <strong>Lilla My</strong> så <strong>arg</strong>?

Varför är Lilla My så arg?

Varför är Lilla Myarg?

Kompromisslös är det minsta man kan säga om Lilla My. I böckerna om mumintrollen är hon känd för att vara liten, arg och rödklädd. Men det finns mycket mer till karaktären än så. När du har fått veta mer kommer du säkert vilja ha Lilla My som tatuering.

Snabbfakta om Lilla My

SkapareTove Jansson
Första framträdandeMuminpappans memoarer (1950)
FamiljMor: MymlanFar: okändSyskon: 29 styckenHalvsyskon: Snusmumriken
FödelsedagMidsommarafton
Tecknad avTove Jansson
MuminmuggLilla My på ängen m.fl.

Lilla My – en glad figur

Lilla My är en figur som verkar bli mer och mer omtyckt. Hon är den yngsta av Mymlans 30 barn och har blivit adopterad av muminfamiljen. Muminpappan har sagt att han hittade henne under ett av sina äventyr och tog med henne hem. Hon är med andra ord äldre än både Mumin och Snorkfröken.

Lilla My är vad man skulle kunna kalla en fri själ. Hon är egentligen inte särskilt arg, i alla fall inte mer än en helt vanlig person. Hon är snarare frispråkig, självständig och känslosam. Det är egenskaper som lätt kan missförstås för ilska eller vredesmod, speciellt när de tillhör en flicka. Om man läser muminböckerna framstår hon faktiskt mer som glad och påhittig än sur och vred.

Tio av Lilla Mys bästa citat

Precis som de flesta av Tove Janssons karaktärer är Lilla My en citatmaskin. Hennes repliker är ofta slagfärdiga och underfundiga. Man kan knappt blunda och sätta ner fingret i en bok där Lilla My förekommer utan att hitta en fantastiskt citat. Tio av de bästa är:

 1. “Himlen? Måste vi in i himlen? Och hur kommer man ut därifrån?”
 2. “Hon kan inte bli arg. Det är det som är felet med henne.”
 3. “Efteråt ber du om förlåtelse och ger dem karameller.”
 4. “Det är bra, mycket bättre med små skurkar som lätt går sönder.”
 5. “Jag är alldeles för lite intresserad av folks hemligheter för att föra omkring dem. Förresten talar de om dem själva förr eller senare.”
 6. “Om man är arg så är man arg, konstaterade Lilla My och skalade sin potatis med tänderna. Man ska vara arg ibland, vartenda knytt har rätt att vara ilsket.”
 7. “Om jag är lessen så behöver jag inte visa det med en rosett.”
 8. “Du visste det men du hoppades att jag inte skulle tala om det, du är en självbedragare.”
 9. “Det där är rena medelpunktsvansinnet.”
 10. “Det är alltid bra att leva i hoppet.”

Fem saker du inte visste om Lilla My

Att Lilla My har en rik fantasi och är ordentligt äventyrslysten vet nog de flesta som har bläddrat igenom en muminbok. Hon drar ofta med sig den mer försiktiga Mumin på strapatser. Hon skämtar och skojar med allt och alla.

Precis som de andra mymlorna och mumintrollen sover Lilla My i ide under vintern. Det händer dock att hon vaknar och beger sig ut för att upptäcka den spännande årstiden. Men det finns mer om karaktären än vad du kanske visste. Visste du till exempel detta om Lilla My?

 • Hennes namn betyder “miljondel”
 • Snusmumriken är egentligen hennes lillebror
 • Ett par tidiga bilder av Lilla My visar henne i ett förstoringsglas
 • Hon växer och blir större genom romanerna
 • Hon brukar liknas vid en anarkist av litteraturvetare

Läs mer om Lilla My och Mumin

Numer är det kanske fler som har ett glas eller en mugg med Lilla My och Mumin än som har läst en bok om dem. Men man blir aldrig för gammal för att läsa något av Tove Janssons mästerverk. Nej, de blir tvärtom bättre med tiden. Lilla My dyker upp först i den fjärde boken om Mumindalen. Om du vill läsa om Lilla My finns hon i dessa böcker:

 • Muminpappans memoarer
 • Farlig midsommar
 • Trollvinter
 • Det osynliga barnet och andra berättelser
 • Pappan och havet

Tove Janssons romaner är så nära odödliga man kan komma. Precis som med Lilla My finns det också många sidor till dem. Välj en och läs, för allt i världen! Du kommer se att Lilla My inte alls är arg. Hon är bara engagerad.