×

Chat Noir: den svarta katten med olika meningar

Chat Noir: den svarta katten med olika meningar

Chat Noir: den svarta katten med olika meningar

”Le Chat Noir” betyder ”den svarta katten” på franska och syftar till många olika saker runt om i världen. I Sverige tänker vi kanske främst på en blomma, medan man på mer sydliga breddgrader får upp bilder av härlig kabaré eller katter. 

Betydelse“Det svarta katten” på franska
Le Chat NoirEn känd fransk kabaré
Chat NoirEn strippklubb i Göteborg
Dahlia chat noirEn blodröd blomma

Le Chat Noir: den berömda franska kabarén

Le Chat Noir var en nöjeslokal från 1800-talet i stadsdelen Montmartre i Paris. Det öppnades den 18 november 1881 på 84 Boulevard de Rochechouart av ägaren impresario Rodolphe Salis och stängdes 1897 inte långt efter Salis död.

Le Chat Noir anses vara den första moderna kabarén: en nattklubb där gästerna satt vid bord och drack alkoholhaltiga drycker samtidigt som de underhölls av en varietéföreställning på scenen. Numren presenterades av en ceremonimästare som interagerade med välkända gäster vid borden.

Under sin storhetstid var det en livlig nattklubb som var en del konstnärssalong och en del stökig musikhall. Från 1882 till 1895 gav kabarén ut en veckotidning med samma namn, med litterära skrifter, nyheter från kabarén och Montmartre, poesi och politisk satir. 1896 var kabarén föremål för en ikonisk Théophile Steinlen-affisch.

Skuggspel på Le Chat Noir

Le Chat Noir var redan från början tänkt som en mötesplats för konstnärer, med en inredning i stil med Louis XIII. I början uppträdde poeter, musiker, författare och sångare på scenen, men de byttes snabbt ut när skuggspelet utvecklades på Le Chat Noir och spreds därifrån. 

Skuggspelet hade etablerats i Frankrike redan på 1700-talet, men det hade försvunnit från konstvärlden under 1800-talet. Le Chat Noir var den viktigaste orsaken till skuggspelets förnyade popularitet i Frankrike, liksom Lotte Reiniger var det i Tyskland genom att hon kopplade sådana föreställningar till biografen genom att skapa karaktärer av utklippta figurer och projicera dem som skuggdockor.

Skuggspelens födelse i Le Chat Noir skedde på ett märkligt sätt. I slutet av 1885 byggde målaren Henry Sommer och illustratören George Auriol en dockteater där, avsedd för föreställningar endast för vuxna. En dag placerade Henri Rivière en vit servett framför den lilla dockteaterns öppning och flyttade en pappdocka bakom den vita skärmen med belysning bakifrån, medan Jules Jouy sjöng och ackompanjerade sig själv på piano.

Dahlia Chat Noir: en blodröd blomma

En överdådig kaktusdahlia med granatröda blommor som mäter upp till 15 cm i diameter och som har en nästan svart mitt. De helt fyllda blommorna har långa och smala, spetsiga kronblad som är böjda i mer än halva längden. Den här dahlian passar utmärkt i djärva grupper i en solig, skyddad rabatt eller som en del av ett exotiskt arrangemang.

Dahlior växer inte i klimat med frost. Trädgårdsmästare med frost kan dock lyfta upp knölarna från marken och förvara dem frostfritt under vintern. Att plantera knölarna ganska djupt (10-15 cm) ger också ett visst skydd och det finns till och med kunder vid kusten som inte tar in dem. Ofta ser man människor som odlar dem i krukor där de sänker 50-100 % av krukorna i rabatten under odlingssäsongen och tar in dem över vintern.

Miraculous: Tales of Ladybug & Cat Noir

Miraculous: Ladybug & Cat Noir på äventyr (”Miraculous Ladybug et Chat Noir” på franska) är en fransk CGI-animerad serie. Den hade premiär runt om i världen med början hösten 2015. Serien var tidigare licensierad av Nickelodeon från 2015 till 2016, innan rättigheterna överfördes till morgonens barnblock ”KidsClick” från 2017 till 2019 fram till blockets nedläggning. Även under denna tid plockade Netflix upp rättigheterna till de tre första säsongerna av serien. Disney Channel är den nuvarande rättighetsinnehavaren i USA och har exklusiva streaming- och kabel-tv-rättigheter till hela serien och dess specialserier. Den första säsongen, den andra säsongen, den tredje säsongen och den fjärde säsongen har 26 halvtimmesavsnitt vardera.

Chat Noir Göteborg: en nattklubb med striptease

Temat “Chat Noir Göteborg” är väldigt populärt på bland annat Flashback eller Instagram då det är en av de kändaste strippklubbarna i Göteborg.

Chat Noir Göteborg priser:

  • ·         Inträde 170-220kr.
  • ·         Privatdans 1 låt 800kr.
  • ·         Privatdans 2 låtar 1000kr.

Appen Talking Angela: le chat blanc

Talking Angela är en superrolig virtuell vit kattstjärna som dansar och sjunger. Spelarna hjälper henne att hålla sig glad och upptagen med dagliga aktiviteter i sin 3D-värld, precis som var fallet med Tamagochi förr i tiden. Många söker efter Angela-appen med termen “chat noir” eller “chat blanc” då appen kommer från Frankrike och har många systerappar med bland annat svarta katter.