Svenska gåtor för barn
När hösten kommer är det kanske inte är lika roligt att vara ute och leka. Då kan det vara bra med olika alternativ på aktiviteter som fungerar inomhus också. Till exempel kan ni tillverka ett eget frågespel med 100 roliga gåtor för barn i olika åldrar.
Det går att göra ett enkelt spel, som fungerar lite som vilket frågespel som helst. Tillverka kort med tre gåtor på varje kort, där ni skriver svaren på baksidan. Sedan kan ni använda ett Fia-bräde och efter varje drag får spelaren slå tärningen en gång till och svara på en gåta.
Visar tärningen ett eller tre, så är det första gåtan som gäller. Om det är två eller fem så ska gåta nummer två besvaras och tredje gåtan om tärningen visar fyra eller sex prickar. Den som svarar rätt på gåtan får ett extra slag och den som kommer först till mitten med alla sina pjäser har vunnit.
Det här är givetvis bara ett förslag på hur det skulle kunna gå till att skapa ett spel med helt nya regler. Processen blir enklare genom att anpassa ett redan välkänt spel som alla kan grundreglerna till. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna.
Enkla gåtor för barn som är 7 år
De flesta barn kommer i kontakt med gåtor redan innan skolåldern. Men det är i skolan som de snappar upp de allra flesta barngåtor genom frågelekar, sagoberättande eller på lektionerna. En gåta behöver inte bara vara som en rolig historia i dialogform, utan den kan faktiskt även ha ett kunskaps- eller nyhetsvärde.
Lätta gåtor för barn mellan 8-10 år med svar
Något av det viktigaste med gåtor är att det ska finnas ett svar till frågan. Det blir så klart mest intressant om det bara finns ett enda svar. Men samtidigt är det lättare för de yngre barnen om det finns flera svar som är rätt.
Lågstadiebarn är det ganska enkla att roa, medan det i mellanstadiet brukar det bli lite mer tankar om livet och hur saker och ting hänger ihop. Det sker ganska fort och brukar vara den första gången som barnen tycker att föräldrarna är pinsamma. Många i den här åldern vill också börja bli behandlade som vuxna.
Nya gåtor för barn som är 8 år och går i andra klass
Efter en tid finns däremot risken att gåtor blir lite uttjatade, men det finns sätt att modernisera dem eller anpassa dem till aktuella händelser. Till exempel ”Vad är det som har fyra ben, finns i vardagsrummet men inte lever?”
Då kan rätt svar vara soffbordet, fåtöljen eller pallen beroende på situation. Du kan även återanvända gamla gåtor med nya ord och lösningar, för att stimulera tänkandet hos åttaåringen. Igenkänningen gör barnet tryggt och det nya intrycket sporrar till att inte bara svara på rutin.
Bra gåtor för barn på 9 år och uppåt
I lågstadieåldern utvecklar barnens tankar sig mycket och det börjar bli ett mer vuxet sätt att resonera. De förstår att något kan vara på ett sätt, för att en kedja av händelser har framkallat situationen. Från nioårsåldern brukar det därför gå att ställa lite mer krävande frågor och gåtor till barnen. De allra flesta börjar nu tycka om att tänka i flera steg och resonera fram till en logisk slutsats.
Det är faktiskt inte ens särskild svårt att hitta på en gåta som kan locka fram ett skratt hos en nioåring. Oftast räcker det med att till exempel fråga: ”Vad är det för likhet mellan en tom krok och dålig historieberättare?
Rätt svar kan till exempel vara: ”Båda har svårt att hålla masken.” eller liknande.
Kluriga gåtor för barn på 10 år och vuxna
Från tio år och uppåt är det egentligen ingen större skillnad på hur svåra gåtorna kan vara. Men ämnet behöver så klart vara anpassat till mognad och andra omständigheter. Till exempel är de flesta relationsgåtor eller ämnen som trafik, politik och liknande helt bortkastat på tioåringar och kan istället vara rent olämpliga.
Men själva gåtan som kan vara rolig på en femtioårsfest, svensexa eller möhippa kan vara den samma på ett kalas för en tioåring. Bara detaljerna och objekten anpassas till barnets ålder.
Anpassa svårighetsgraden
Med ett helt bibliotek av olika gåtor för olika åldrar blir det lätt rangordna svårighetsgraden för gåtorna. Du kan också ha flera teman till halloween eller jul, där 1 är lätt, 5 medel och 10 är svårast att lösa. Se bara till att ha gåtorna i separata askar som antingen är färgkodade eller där det står vilken svårighetsgrad de har.
Det här gör också det spelet som togs upp i början lika roligt för alla som deltar, eftersom de yngsta i familjen kan få svara på gåtor anpassade för dem. På samma gång kan tonåringarna ha sina gåtor och de vuxna kan ha sina. Att ha möjlighet att svara på gåtor gör spelet lika balanserat, intressant och spännande för alla som är med.
Så klart behöver du inte tillverka ett helt spel för att ställa en gåta. Ibland är det inte svårare än att ställa en klurig fråga till någon i närheten.