×

Joseph Jacques Omer Plante

Joseph Jacques Omer Plante

Jacques Plante (fullständigt namn Joseph Jacques Omer Plante) är född 17 januari 1929 utanför Québec i Kanada och var en av världens främsta hockeymålvakter. Plante led av astma i tidig ålder vilket gjorde att han inte orkade åka skridskor under längre perioder. På grund av astman satsade han istället på att vara målvakt.

Med en 28 år lång karriär var Jacques Plante en av de främsta innovatörerna inom hockey. År 2017 utsågs Plante därför till en av de 100 största NHL-spelarna i historien.

Plante och målvaktsmasken

Att inte ha en hjälm på sig när du spelar ishockey känns idag helt bisarrt. För cirka 40 år sedan fick Jacques Plante nog och vägrade att spela utan en mask som skyddade både ansikte och huvud. Tillsammans med experter utvecklade och testade han den första varianten av dagens målvaktsmask. Plante var en av de första NHL-målvakterna att använda en målvaktsmask på regelbunden basis på matcher.

Joseph Jacques Omer Plante karriär

Han började karriären hos Montreal Canadiens år 1953-1963 och hade planerat för en tidig pension. Plante blev dock övertalad att börja spela i National Hockey League och senare även till Toronto Maple Leafs år 1970 och till Boston Bruins 1973. Mellan 1974-1975 spelade han för Edmonton Oilers och avslutade sedan sin karriär med det laget.