Hur mycket pasta per person?
Det sägs att det är omöjligt för en människa att koka rätt mängd pasta. Det skulle faktiskt kunna vara på det sätt vi skiljer ut robotarna när de har blivit för lika oss, bara en maskin kan beräkna rätt mängd. Skämt åsido finns det faktiskt några riktlinjer som du kan hålla dig till när du beräknar hur mycket pasta per person du ska tillaga för att skapa en balanserad middag.
Hur mycket pasta per person du ska koka beror så klart på hur hungriga dina middagsgäster är. Om personerna som du ska utfodra till exempel har varit ute och vandrat i flera dagar kommer du nog behöva 250 gram pasta per person. Om gästerna däremot har haft en helt vanlig dag kan du koka ungefär 110 gram pasta per person. Det brukar nämligen restauranger räkna med.
För att underlätta för dig kan du konsultera den här enkla listan när du räknar pasta:
- Inte ätit sedan i onsdags = 250 gram pasta
- Åt en normal lunch på jobbet = 110 gram pasta
- Tog en burgare på vägen till middagen = 50 gram pasta
Hur mycket okokt pasta per person – deciliter eller gram?
Det är ju ganska enkelt att räkna ut hur många gram pasta per person du bör koka men vad blir det i deciliter? Enkelt översatt blir 110 g snabbmakaroner ungefär 2 deciliter per person medan annan pasta blir cirka 3 dl. Det kan ju vara mindre komplicerat att rycka fram ett dl-mått när vattnet kokar än att gräva fram köksvågen som ligger längst in i nedersta lådan. Eller varför inte använda hålet i spagettisleven? Det motsvarar en normalportion spagetti.
Hur mycket färsk pasta per person?
Om du har slagit på stort kanske du har skaffat färsk pasta. Det kommer säkert imponera på dina gäster men om du använder samma mått som för torkad pasta kommer de nog gå hem hungriga. Du får räkna med nästan dubbla vikten när du mäter upp färsk pasta.