×

Hur lång är en hockeymatch?

HOCKEYY

Hur lång är en hockeymatch?

En hockeymatch består i grunden av tre perioder och två pauser. Utöver det kan det tillkomma både förlängningsperioder och straffläggning beroende på matchens sammanhang. Att definiera hur lång en ishockeymatch är kan alltså vara lite komplicerat, men här nedan följer en komplett guide som besvarar frågan.

Hur lång är en hockeymatch med pauser?

Som sagt består en hockeymatch av tre perioder (perioder och inte halvlekar eftersom det är tre och inte två). Varje period är 20 minuter lång, och mellan dessa finns två periodpauser som är 18 minuter var i de flesta fall. Med lite snabb matte kan man då säga att en match är 96 minuter lång, alltså lite mer än en och en halv timme.

Riktigt så enkelt är det dock inte, för de 20 minuter som räknas in under en period är effektiv tid. Alltså pausas klockan varje gång pucken inte är i spel, som när det bli mål, någon blir utvisad eller pucken hamnar utanför rinken. Detta gör att tiden det tar från att en period börjar till att den slutar kan variera. Men man brukar räkna med att det tar 30-35 minuter, ibland till och med upp till 40 minuter. Det beror helt enkelt på hur ofta spelet stannas upp.

Hur lång är en hockeymatch totalt?

Nu när vi vet hur en hockeymatch är uppbyggd kan vi alltså komma fram till ett svar på frågan om hur lång tid en hockeymatch är. Med tre perioder på 30–40 minuter var och två pauser på 18 minuter får vi en genomsnittlig tid för en hockeymatch på ungefär två och en halv timme. Att ge en exakt tid som varje match kommer ta är däremot i princip omöjligt.

Sedan kan man också råka ut för både förlängning och straffläggning om matchen slutar oavgjort, och hur lång tid det här tar skiljer väldigt mycket från olika ligor och turneringar. Nät det gäller hockeymatcher i SHL, den högsta ligan i Sverige, spelas förlängningen under 5 minuter, och om ingen gör mål under den tiden blir det straffläggning. På ett ungefär kan vi dock räkna med cirka en halvtimme till detta. 

Så, hur lång är en hockeymatch? Jo, efter lite beräkningar har vi kommit fram till att en hockeymatch tar cirka 2,5-3 timmar.